Electrostimularea împotriva durerii și rigidității

Electrostimularea împotriva durerii și rigidității

Stimularea electrică transcutanată nervoasă (TENS) este una dintre cele mai eficiente și inofensive metode pentru combaterea durerii. Aceasta se folosește cu succes în fizioterapie de zeci de ani. Principalele avantaje ale terapiei TENS sunt acțiunea instantanee și absența efectelor secundare. Spre deosebire de medicamente, stimularea cu curent electric cu frecvență redusă nu afectează ficatul și rinichii. De curând, au apărut pe piață aparate TENS și pentru uz casnic. Acestea sunt potrivite în special persoanelor cu durere și rigiditate care caută o ușurare imediată acasă sau la locul de muncă.

Cum funcționează terapia TENS?

La acest tip de stimulare electrică, impulsurile de curent de joasă frecvență sunt trecute prin piele. Electro-impulsurile sunt mai rapide decât impulsurile nervoase și blochează semnalele de durere înainte de a ajunge la creierul central. În același timp, stimulează eliberarea hormonilor naturali de reducere a durerii – endorfine. Efectul analgezic (ameliorarea durerii) a terapiei TENS începe instantaneu și durează câteva ore.

Aceasta este o metodă eficientă utilizată pe scară largă datorită lipsei efectelor secundare, toleranță bună și ușurință în utilizare.

În ce condiții se poate utiliza TENS?

Electrostimularea este eficientă în durerea și rigiditatea cauzată de diferite condiții. Persoanele cu boli cum ar fi artrita, boala Behterev, sciatica, discopatii, neuropatii, nevralgii, traume etc., persoanele cu dureri de spate, genunchi, coate, umeri, abdomen etc., a căror cauză nu este clară, beneficiază, de asemenea, de terapia TENS.

Cât de eficientă este această metodă?

La majoritatea persoanelor care utilizează electrostimularea, rezultatele sunt pozitive. Numeroase studii demonstrează efectul benefic al electroterapiei împotriva durerii și a rigidității din mușchi și articulații. Rezultatele arată o reducere a senzației de durere de până la 70% și o creștere semnificativă a mobilității.

Are efecte secundare?

TENS este o metodă relativ sigură. Cu toate acestea, nu trebuie utilizat în cazul în care pacientul are un implantat un stimulator cardiac sau defibrilator, are tumori, tromboză, epilepsie, glaucom, precum și nu poate fi utilizat de femei însărcinate înainte de 37 de săptămâni de gestație. Terapia TENS nu afectează ficatul și rinichii și, în majoritatea cazurilor, este mult mai puțin inofensivă decât analgezicele.

De unde pot obține un electrostimulator?

O variantă ar fi să mergeți regulat la procedurile de fizioterapie. Cealaltă variantă este să vă cumpărați un electrostimulator pentru uz casnic. A doua variantă este preferată de multe persoane datorită confortului și posibilității utilizării ușoare și rapide oriunde, chiar și la locul de muncă. Aici am selectat cele mai eficiente dispozitive pentru uz casnic: electrostimulatoare.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *