Produse populare pentru ameliorarea durerilor musculare și articulare: analiză

man wrapping knee with a band
man wrapping knee with a band

Produse populare pentru ameliorarea durerilor musculare și articulare: analiză

Curelele cu turmalină, genunchierele magnetice, plasturii de încălzire și orice altceva se promovează în mod activ pentru tratamentul durerii. Unele mijloace ajută într-adevăr, altele au un efect parțial, iar altele sunt pur și simplu inutile. Este greu pentru o persoană obișnuită să evalueze ce funcționează și ce nu, fără a le încerca.
În acest articol, vom examina câteva produse din punct de vedere științific pentru a vă ajuta să faceți diferență mai bine între adevăr și înșelătorie.

Curele magnetice, genunchiere magnetice etc.

Cine nu a auzit de genunchierele magnetice miraculoase? Sau de brățările magnetice și curele vindecătoare? În ultimul timp, au apărut multe alte „invenții”, care se bazează pe magneți statici pentru ușurarea durerilor. Conform reclamelor, magneții creează un câmp magnetic care, într-un fel, ameliorează durerea. De obicei, nu explică cum se întâmplă acest lucru.

Ce spune știința?

Un studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Canadiene a analizat peste 30 de experimente științifice diferite care vizează detectarea efectului magneților statici asupra senzației de durere și rigiditate. Toate experimentele științifice, care implică peste 100 de persoane, nu au stabilit vreun efect al magneților statici împotriva durerii articulare și musculare. Unele dintre experimente arată un anumit efect de ameliorare a durerii, dar numărul participanților este prea mic. Analiza arată că magneții statici nu au alt efect decât placebo în durerile articulare și musculare.
Potrivit unui alt studiu, electromagneți folosiți de fizioterapeuți pot ajuta la osteoartrita, dar rămâne neclar în ce măsură.

Concluzie: Cel mai probabil, toate tipurile de genunchiere magnetice, curele magnetice, brățări și altele cu magneți statici nu vă vor ușura durerea. Este totuși posibil ca mașinile de terapie electromagnetică din centrele de fizioterapie să aibă un anumit efect la anumite condiții.

Curele și genunchiere cu turmalină

Turmalina este un mineral care are capacitatea de a menține căldura. Reclamele cu centuri și genunchiere cu turmalină contra durerii susțin că purtarea lor încălzește zona respectivă și, prin urmare, astfel ameliorează durerea.

Ce spune știința?

Nu există dovezi științifice sau de cercetare care să susțină această teorie. Căldura corporală care se menține de centura cu turmalină sau de genunchieră este extrem de insuficientă pentru a conduce la o încălzire semnificativă, darmite să provoace o ameliorare a durerii.

Concluzie: Deși turmalina are capacitatea de a menține căldura, purtarea unei centuri cu turmalină, genunchieră cu turmalină și altele, este departe de a fi suficientă pentru o încălzire semnificativă și o ameliorare a durerii. Un bun efect de încălzire și o eventuală ameliorare se realizează prin masaje terapeutice combinate cu pietre de turmalină încălzite.

Plasturi de încălzire și analgezici

Plasturii analgezici conțin ingrediente diferite. Cel mai adesea acestea sunt mentol (care răcește), camfor sau capsaicină. Capsaicina conținută de ardeiul iute are un efect analgezic (analgezic) în afară de cel de încălzire.

Ce spune știința?

Mai multe publicații științifice confirmă efectul analgezic al capsaicinei și aplicarea sa locală de succes la pacienții cu nevralgie și durere cronică. Camforul este cunoscut de mult timp pentru proprietățile sale de încălzire.

Concluzie: Este posibil ca plasturii de încălzire să aibă un efect, în special la traume și dureri neurologice. Efectul depinde de ingredientele din acestea. Dacă este posibil, căutați plasturi analgezice cu capsaicină (capsicum), are un efect combinat de vindecare.

Electrostimulatoare

Stimulatoarele electrice se bazează pe un curent de joasă frecvență pentru ameliorarea durerii. Ideea este că impulsurile electrice stimulează producerea de endorfine și blochează transmiterea impulsurilor dureroase în creier (gate theory).

Ce spune știința?

Curentul electric are multe utilizări în fizioterapie, inclusiv pentru efectul său analgezic și recuperarea mușchilor după traumatisme. Cel mai adesea TENS și curentul interferențial se folosesc pentru efectul analgezic. Principala diferență este că curentul interferențial pătrunde mai adânc în țesuturi. De aceea efectul de vindecare este mai bun. Curentul interferențial produce mai puțin disconfort în timpul procedurii. Un studiu amplu arată că TENS și curentul interferențial reduc semnificativ durerea și rigiditatea, curentul interferențial fiind cu aproximativ 20% mai eficient.

Concluzie: Curentul cu frecvența joasă este folosit de mulți ani în fizioterapie și are un efect bun asupra majorității oamenilor. Rețineți că intensitatea, frecvența și programele contează pentru efectul final. Dacă este posibil, alegeți un stimulator electric mai puternic, cu o varietate bună de parametri. Cele mai eficiente, dar și mai scumpe sunt cele cu curent interferențial.

Aceste informații sunt adunate din publicațiile și cercetările științifice internaționale. Este adevărat că fiecare persoană este diferită, dar totuși există lucruri care se bazează pe placebo mai degrabă,și lucruri care sunt dovedite și testate științific.

Surse :
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Capsaicin#section=Top
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3169333/
https: //www.ncbi .nlm.nih.gov / pmc / articles / PMC3755533 /
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1976658/
https://nccih.nih.gov/Health/magnets-for-pain
https://www.webmd.com/back-pain/news/20000306/do-magnets-help-relieve-low-back-pain#1
https://bjsm.bmj.com/content/bjsports/24/2 /87.full.pdf
https://www.researchgate.net/publication/265971910_Application_of_Low_Frequency_and_Medium_Frequency_Currents_
in_the_Management_of_Acute_and_Chronic_Pain-A_Narrative_Review
Photo by rawpixel on Unsplash

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *